The wine from Dobre 😇 terroir

terroir

It all starts with and depends on terroir. The identity of my wines is a meticulously calculated by nature sum of unique soils a specific microclimate, and a careful selection of grapes from noble varieties.

On twelve hectares of a limestone hill with southern exposure, I found one of the best land in Poland for growing grapes. Out of respect for the place where I live and for the sake of nature itself – my ally – I grow grapevines with the utmost care for the natural environment. The Vistula River, flowing three kilometres from here, soothes the changing, unbridled climate, and the diverse, mineral soils contribute to the complexity of the taste of wines from the following varieties: Chardonnay, Bläufrankisch, Gewürztraminer, Riesling, Pinot Blanc and Pinot Noir.

Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Noir, Riesling, Bläufrankisch, Gewürztraminer Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Noir, Riesling, Bläufrankisch, Gewürztraminer Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Noir, Riesling, Bläufrankisch, Gewürztraminer

It is Pinot Noir – one of the most sensitive varieties in cultivation and vinification, elegant, full of grace, broken by slight wildness – that best reflects the unique character of Dobre’s terroir.

Pinot Noir is a real prism of the 😃 terroir

I believe that the extreme location of our vineyard on the wine map of the world in the era of a dynamically changing climate allows us to create unique wines. A wine with a backbone of acidity, so desired by many modern winemakers, and aromas which can develop to such a full extent during the long period of maturation and with large temperature differences between day and night. Dobre also draws its character from the atmosphere of the nearby historical town of Kazimierz Dolny. Although the bustle of the town's artistic life disappears over our piece of land, you can feel that a piece of art, the fruit of the local land, ripens every day in the silence of the limestone hill.

Visit Dobre

Dobre, 😋 51°16'10.1"N 21°54'07.9”E Dobre, 😋 51°16'10.1"N 21°54'07.9”E Dobre, 😋 51°16'10.1"N 21°54'07.9”E

vineyard

For the wine I am only a companion who does not improve 😄 nature, but only 😊 looks at the whole process with fascination

I listen to the terroir of the vineyard through the process of vinification – my goal is to create a wine that reflects the taste of the unique terroir. I deposit the best fruit in concrete eggs, oak vats and barrels.

The care for 😍 natural environment where we 😃 live The care for 😍 natural environment where we 😃 live The care for 😍 natural environment where we 😃 live

kamil

The real learning and challenge is in the daily life of the vineyard

I believe in wine as a product of culture and I treat it that way. I admire wine, respect it and do not try to correct what is perfect in its natural beauty. Establishing a vineyard is for me a part of a long journey, which I started with a love of art: music and theatre.

When we, as a family, planted the first grapevines, I began to travel all over the world in search of my own style. I spent the first wine season in Austria, six months later I went to the southern hemisphere to Chile, and then I gained knowledge of oenology and viticulture in Bordeaux, at the École Nationale Supérieure Des Sciences Agronomiques. I combined my studies with an unforgettable journey to almost all wine regions of France.

Fascinated by Pinot Noir, I continued my search with a course at the Institut Universitaire de la Vigne et du Vin Jules Guyot in Dijon, focusing on the secrets of Burgundian wines.

But the real challenge is in the everyday life of the vineyard, where my beloved wife Ania supports me.

wines

Pinot Blanc 2022

Grona zebrane z południowo-zachodniego stoku (130-180 m n.p.m.) z gleb wapienno-marglistych z elementami piasku. Fermentacja i dziewięciomiesięczne dojrzewanie miało miejsce w stalowym zbiorniku. Wino przez większość czasu leżakowało na grubym osadzie drożdżowym. Chłodne z wyraźnie wyczuwalnymi aromatami zielonych jabłek, gruszki, dojrzałej cytryny i świeżej melisy, kredowe z chrupką kwasowością przełamaną słodyczą dojrzałego owocu. Niefiltrowane.

18

Riesling 2022

Winogrona zróżnicowanych klonów, częściowo (ok. 15-20%) dotknięte szlachetną pleśnią botrytis cinerea, zebrane z dwóch różnych parceli. Najbardziej wapiennej i południowej Okręglicy i najwyższej piaszczysto-gliniasto-lessowej parceli za lasem. Fermentacja i siedmiomiesięczne dojrzewanie miało miejsce w stalowych zbiornikach. Wino leżakowało na osadzie drożdżowym. Pełne i soczyste, wyczuwalne aromaty kwiatów lipy, akacjowego miodu i imbiru. Owoc brzoskwini i gruszki dopełniony kremowym ciałem i szczyptą naftowości.

28

Pinot Noir Rose 2022

Najpóźniejszy zbiór jednego z niemieckich klonów rosnący na szczycie wzgórza (190m n.p.m.), gdzie dominują gleby piaszczysto-gliniaste. Kilkugodzinna maceracja poprzedziła fermentację w stalowym zbiorniku. Wino przez dziesięć miesięcy dojrzewało nad gruby osadzie drożdżowym. Pełne i złożone, mocno zbudowane i utrzymujące mineralny charakter. Pikantność przełamująca feerię owoców truskawek oraz poziomek. Niefiltrowane.

38

Souvignier Gris 2022

Zbiór winogron z podnóża wzgórza (130 m n.p.m) z przeważającą ilością gleb ilasto-marglistych. Fermentacja przebiegała w stalowym tanku, gdzie wino dojrzewało przez sześć kolejnych miesięcy leżakując na grubym osadzie drożdżowym. Wyraźnie owocowe, dojrzało-cytrusowe i herbaciane, z podbijającymi słodycz aromatami soku brzozowego i dobrze zintegrowaną soczysto-owocową kwasowością.

48

Chardonnay Beton 2022

Winogrona dwóch burgundzkich klonów z parceli o ekspozycji południowo-zachodniej (130 – 180 m n.p.m.) gdzie na plateau dominuje gleba piaszczysto-gliniasta, a na stoku gleba wapienno-marglista. Fermentacja i dziesięciomiesięczne dojrzewanie w jajku betonowym. Wino przez większość czasu spędziło nad osadem drożdżowym. Kompleksowe i wielowymiarowe, z aromatami soczystych jabłek z dojrzałego sadu, białych kwiatów i słodyczą brzoskwiń. Mineralne i zaokrąglone aromatami pszczelego wosku z dobrze wtopioną kwasowością. Niefiltrowane.

58

Pinot Noir 2021

Mieszanka sześciu różnych klonów pinot noir zasadzonych w winnicy dała w efekcie ogromną rozpiętość owocu i charakteru gleb winnicy. Fermentacja na drożdżach natywnych w otwartych kadziach dębowych. Wino przez dziesięć miesięcy dojrzewało w dębowych, używanych baryłkach głównie z dębu francuskiego. Po finalnym kupażu przez osiem miesięcy odpoczywało w stalowym zbiorniku. Eleganckie i dojrzałe, lekko dymne, z aromatami leśnych liści, wiśni, granatu, czereśni, kwiatów fiołka i hibiskusa, z bardzo dobrze wkomponowaną kwasowością. Niefiltrowane.

159 PLN Sprzedaż
68

Pinot Blanc Beton 2022

Grona pozyskane z południowo-zachodniego wapienno-marglistego stoku (130-180 m n.p.m.) o piaszczystym szczycie. Fermentacja i jedenastomiesięczne dojrzewanie w betonowym jajku. Wino przez większość tego czasu leżakowało nad osadem drożdżowym. Pełne i mineralne, z aromatami pestkowych żółtych owoców, pigwy, kwiatów lipy i cytrusów, z dobrze wkomponowaną kwasowością. Pozostawia wrażenie chłodnej, orzeźwiającej lemoniady. Niefiltrowane.

78

Dobre Modre 2021

Zbiór winogron z południowo-zachodniego stoku (130 – 180 m n.p.m.) gdzie w podłożu znajduje się skała wapienna. Fermentacja na drożdżach natywnych w otwartych kadziach dębowych. Wino przez jedenaście miesięcy dojrzewało w używanych beczkach z dębu francuskiego, slawońskiego i węgierskiego. Po skupażowaniu przez sześć miesięcy leżakowało w stalowym zbiorniku. Aromaty słodkich jagód, soczystych jeżyn, czarnego pieprzu i jesiennych liści, podkreślone piaszczystą taniną. Niefiltrowane.

139 PLN Sprzedaż
88
previous wine
next wine

vintages

blog

14.02.2024

Największe pytanie polskiego winiarstwa?

Czytaj

ceramics

Time is our ally. While the wine quietly matures, the soft and malleable clay in Ania's hands takes on new shapes. Fired in the kiln, the clay forms, inspired by the beauty of Dobrska nature, complement the creative atmosphere of the place.

Ceramics

contact

Let's talk about the aromas, 😊 visit us in Dobre

Visit Dobre

Kamil Barczentewicz Vineyard
Dobre 95, 24-313 Wilków, Poland

Check on the map

You can find Kamil Barczentewicz wines: